MIÉRT LETT FEKETE A myVIP?

Biztosan mindannyian meglepődtetek ezen a új fekete belépőoldalon, hogy vajon milyen okból került ki. Nos, a myvip.hu úgy gondolta csatlakozik ahhoz a kezdeményezéséhez, melyben felhívjuk az emberek figyelmét a környezetünk megóvására. Azzal, hogy a belépőoldal több mint 85% fekete színű, kevesebb energiát fogyaszt a monitorod. Környezetvédők egy csoportja 2007-ben kitalálta, hogy milyen látványos és környezetkímélő lenne, ha mindenki csak egy órára lekapcsolná a lámpáját. Így Sydney-ben 2,2 millióan este fél kilenckor odanyúltak a kapcsolóhoz és egy könnyed mozdulattal sötétbe borították a várost.
Nem csak a civilek vettek részt az akcióban, hanem a helyi önkormányzat és az üzletek is. Az összes elektromos berendezés elhalkult egyetlen órára. Az akciót szervező World Wildlife Fund, azaz a WWF akkor olyan sikeresnek könyvelte el az akciót, hogy 2008-ban kiterjesztette az egész világra.

A városok úgy csatlakozhatnak a kezdeményezéshez, hogy lekapcsolják a közvilágítás egy részét, vagy az épületek díszkivilágítását. Az egész világot megmozgató Föld Órájából mi magyarok sem akarunk kimaradni. Már száz fölött van a globális klímavédelmi akcióhoz csatlakozott hazai települések száma.

Jelen pillanatban Magyarországon összesen 111 település, 341 intézmény - iskola, óvoda, hotel, bank, vendéglátóhely, egyesület, alapítvány - döntött úgy, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez. A résztvevő települések vállalják, hogy március 27-én 20:30-kor egy órára lekapcsolják a díszkivilágítást, kifejezve elkötelezettségüket a klímavédelem és a környezettudatosság mellett.

A főváros díszkivilágításának lekapcsolása után közös dobolásra hívnak mindenkit, közben a résztvevők tűzzsonglőr-bemutatót is megtekinthetnek.
Az akciónak igazán sok értelme van, hisz kutatások igazolták, hogy 2007-ben a kezdeményezés Sydney energiafogyasztását 10,2 százalékkal csökkentette erre az időtartamra, ami egyenértékű volt azzal, mintha ez idő alatt 48 ezer autó tűnt volna el az utcákról és az autóutakról! 2008 estéjén immáron világszerte 30 millióan kapcsolták le a világítást a televíziót és más elektromos készülékeket a felmelegedés elleni harc jegyében.

Ezzel nem csak az elektromos energia felhasználást fogták vissza az emberek, hanem az egyik legnagyobb károsító emberi tevékenységet, a fényszennyezést is. Mikor láthatjuk a csillagos égboltot, ha felnézünk az égre? A városok hatalmas fényárban úsznak, mi emberek a sötétségből világosat varázsoltunk. Pedig nem is fluoreszkálunk. De mindenünk lett a fény. A Föld éjszakánként az űrből nézve lassan világító pontok halmaza lesz. Olyan a bolygónk, mint egy fényreklám. Pedig semmi szükség rá. Az élővilág számára a mesterséges világítás rendkívül káros hatást gyakorol, az éjszakai világosság megzavarja az állatok napi életritmusát, a fényforrások nehezítik a tájékozódásukat, gyakran pusztulásukat okozva – utóbbira példa, amikor a rovarok a lámpa körül körbe-körbe repülnek végkimerülésig.

Így hát március 27-én pontban fél kilenckor tegyük meg a világ talán egyik legegyszerűbb mozdulatát: kapcsoljuk le az elektromos berendezéseket, adjunk a Földnek egy órát! Csatlakozz a világméretű showhoz, és kapcsold le a lámpát!

Az akcióról bővebben olvashattok a http://wwf.hu/foldoraja/ internetes oldalon.